Dobrodelni projekti

Mavrice smo mravljice. Celo LEO leto potekajo številni dobrodelni projekti, ki vključujejo tako stalne, kot tudi enkratne dogodke. Naši stalni oz. ponavljajoči se projekti so naslednji:

DOBRODELNA STOJNICA

Mavrice organiziramo dve dobrodelni stojnici letno – velikonočno in Miklavževo. Na stojnici zbiramo osnovne potrebščine (hrana, pijača, toaleta, oblačila itd.), ki jih razdelimo med socialno ogrožene družine, ki preverjeno potrebujejo našo pomoč. Del zbranih sredstev z Miklavževe stojnice pogosto namenimo tudi brezdomcem v Celju. Gre za konkretno in morda res kratkoročno pomoč, ki pa družinam polepša praznike in nasiti lačna otroška usta.

 

 

OŠ GLAZIJA

Osnovna šola Glazija je šola s prilagojenim programom, ki izvaja program osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom, posebni program in domsko vzgojo. Mavrice približno na dva meseca obiščemo učence OŠ Glazija ter jim pripravimo delavnice. Skupaj izdelujemo izdelke iz papirja in ostalih materialov, pustne maske, igračke in podobno. Otroci so izredno veseli pozornosti, Mavrice pa smo navdušene nad njihovimi spretnostmi!

 

 

IZDELOVANJE VOŠČILNIC

V času božičnih in novoletnih praznikov Mavrice same izdelujemo voščilnice. Dobrodelni prispevek za posamezno voščilnico (vključno s kuverto) znaša 1 €. Zbrana sredstva vedno v celoti namenimo za socialno ogrožene družine ali pa za otroke z zdravstvenimi težavami.

 

 

 

KNJIGA Z NAMENOM

Mavrice smo konec leta 2011 izdale pravljico Levček Aleksander in njegov zaklad. Namen projekta Knjiga z namenom je dvojen – prvič, z zbranim izkupičkom pomagati otrokom s socialnimi in zdravstvenimi težavami. In drugič, z vsebino oz. z levčkovim naukom o tem, da je potrebno ljudem nesebično pomagati, otroke spodbuditi k temu, da bodo tudi sami postali dovzetni za dogajanje v okolici in za ljudi, ki potrebujejo njihovo pomoč. Ni dovolj, da čutimo zgolj usmiljenje – da bo nekomu lepše in lažje, se je potrebno angažirati in aktivno pristopiti k problemu, če tudi z majhnimi dejanji. Cena knjige je 15 € – kupite jo lahko po naročilu na  lkmavrica@gmail.com, pri članicah kluba  ali pa prek spletne trgovine Baby Center (povezava).

 

 

DEBATA Z NAMENOM

Podobno kot Knjiga z namenom, ima tudi projekt Debata z namenom dvojni namen: z zbranim izkupičkom od prodanih vstopnic pomagati socialno ali zdravstveno ogroženim otrokom; hkrati pa osveščati javnost o aktualnih družbenih problematikah ter spodbujati kritično, analitično in konstruktivno razmišljanje. Na debatah sodelujejo priznani strokovnjaki in vidni posamezniki, ki z razmišljanjem ‘out of the box’ javnost motivirajo, da se začne intenzivneje ukvarjati z družbenimi problemi, moralnimi vprašanji in se začne tudi bolj aktivno angažirati na lokalnem, ali pa tudi državnem nivoju.

Teme: Slovenija, od kod vrednote tvoje?

 

BOŽIČNA VEČERJA ZA BREZDOMCE

Vsak božični večer pripravimo Mavrice božično večerjo za celjske brezdomce, ki jim pogosto podarimo še del zbranih sredstev z dobrodelne stojnice. Za okusno hrano poskrbi Gostilna Francl iz Zagrada, Mavrice pa spečemo pecivo. Gre za naš tradicionalen projekt, ki ne polepša božiča le brezdomcem, temveč tudi nam.

 

Poleg stalnih dogodkov se Mavrice rade lotimo tudi enkratnih projektov, ki večinoma poleg humanitarne vsebujejo še kulturno noto. Gre za različne koncerte, predstave, modne revije in podobno.

 

DOGODKI

V času našega delovanja smo organizirale veliko število različnih dogodkov. Zbrana sredstva se vedno namenijo za dobrodelne namene, tako za socialno ogrožene družine, kot tudi za zdravstvene pripomočke za gluhe oz. gluhoneme, slepe in invalidne. Nekaj primerov takšnih dogodkov: modna revija Superstylish, koncert Uroša Perića, predstava Limonada Slovenica, LEO večer smeha – predstava Fotr z Ladom Bizovičarjem, koncert Potovanje skozi čas z Ingo Ulokino in še in še.